Τα μαθησιακά αποτελέσματα και προσόντα που αποκτώνται είναι:
Η γνώση της πρώτης ύλης φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, χημική σύσταση (τροφές, τρόφιμα, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, βότανα).
Η ικανότητα να εξηγούν και να υποστηρίζουν τις φυσικοχημικές ιδιότητες πρώτων υλών και συστατικών των πρώτων υλών και την αξιοποίησή τους στην παραγωγή νέων προϊόντων ή στη βελτίωση υπαρχόντων τροφίμων.
Η γνώση ορθών πρακτικών συλλογής και μετασυλλεκτικών διεργασιών της πρώτης ύλης.
Η γνώση σύγχρονων τεχνικών εκχύλισης και απόσταξης.
Ο διαχωρισμός και η ταυτοποίηση των συστατικών των εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων με σύγχρονες χρωματογραφικές, φασματοσκοπικές και φασματομετρικές τεχνικές.
Αυτόνομη χρήση σύγχρονου αυτοματοποιημένου ή μη-αυτοματοποιημένου αναλυτικού εξοπλισμού και νέων βελτιωμένων αναλυτικών τεχνικών στην ανάλυση φυσικών προϊόντων.
Αξιοποίηση βάσεων δεδομένων φυσικών προϊόντων (δευτερογενών μεταβολιτών) και αυτόνομη ανάπτυξη βάσεων.
Η ανάπτυξη χημειομετρικών μοντέλων (στοχευμένη και μη χημική ανάλυση) με σκοπό τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας της πρώτης ύλης.
Η μελέτη της βιοδραστικότητας και της τοξικότητας των εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων και καθαρών απομονωμένων συστατικών καθώς και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πειραματικών ευρημάτων.
Η αξιοποίηση των φυσικών προϊόντων (δευτερογενών βιοδραστικών μεταβολιτών) ως συμπληρωμάτων διατροφής και ως λειτουργικά τρόφιμα στη βιομηχανία τροφίμων – ποτών, ως αγροχημικών και ως πρώτη ύλη στη φαρμακοβιομηχανία και στη βιομηχανία καλλυντικών.