Χαράλαμπος Κανάκης

Επώνυμο: Κανάκης 

Όνομα: Χαράλαμπος 

Παρούσα Θέση: Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό κατηγορίας ΠΕ, ΦΕΚ/Τεύχος Β/Αρ. Φύλλου 3682/3 Οκτωβρίου  2019. 

Διεύθυνση: Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα. 

Τηλέφωνο: + 30 210 5294249, E-mail: chkanakis@aua.gr 

Τίτλοι-Σπουδές: 

  • Διδακτορικό Γεωπονικών Επιστημών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2007). 

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: «Παραλαβή δευτερογενών μεταβολιτών από το άνθος του φυτού Crocus sativus L. και  μελέτη της αντιοξειδωτικής τους δράσης και των συμπλόκων αυτών με DNA, tRNA και Human Serum Albumin (HSA)».  Πτυχίο Γεωπόνου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000).  

Ειδικότητα: Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων. 

Πτυχιακή Μελέτη: «Ποσοτικός προσδιορισμός της σαφρανάλης του αιθερίου ελαίου του φυτού Crocus sativus L. με αέρια  χρωματογραφία». 

Υποτροφίες: 

  • Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), για μεταπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό. Ειδικότητα: Χημεία,  Ανάλυση Τροφίμων. (2001-2005). 
  • Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα, Τομέας:  Γεωπονικές Επιστήμες, Υποτομέας: Άλλοι τομείς. (2008-2009). 

Πεδία ερευνητικου ενδιαφέροντος: 

Ανάλυση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με χρωματογραφικές μεθόδους (GC-FID/MS, HPLC-DAD), ταυτοποίηση των  συστατικών τους με φασματοσκοπικές μεθόδους (UV-Vis, FT-IR, FT-Raman, Raman), μελέτη της αντιοξειδωτικής τους δράσης και  των συμπλόκων τους με DNA, tRNA και πρωτεΐνες. 

Κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά 

  1. Oligonucleotides (Mary Ann Liebert, Inc.) 
  2. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology (Elsevier B.V.) 
  3. DNA & Cell Biology (Mary Ann Liebert, Inc.) 
  4. Nucleic Acids Research (Oxford Journals) 
  5. The Journal of Physical Chemistry (American Chemical Society) 
  6. Biomacromolecules (American Chemical Society) 
  7. Journal of Luminescence (Elsevier B.V.)  
  8. Pharmacological Reports (Institute of Pharmacology, Polish Academy of Sciences) 
  9. Journal of Molecular Structure (Elsevier B.V.) 
  10. PLoS One (Public Library of Science) 
  11. Luminescence: The Journal of Biological and Chemical Luminescence (Wiley) 
  12. Journal of Biomolecular Structure and Dynamics (Taylor and Francis) 
  13. Food and Function (Royal Society of Chemistry) 
  14. Journal of Agricultural and Food Chemistry (American Chemical Society) 
  15. Processes (MDPI) 
  16. Foods (MDPI) 
  17. Antioxidant (MDPI) 
  18. Molecules (MDPI) 
  19. Agronomy (MDPI) 
  20. Separations (MDPI) 
  21. Plants (MDPI) 
  22. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 
  23. Industrial Crops and Products (Elsevier B.V.) 

Διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες 

Department of Chemistry-Biology, University of Québec, Trois-Rivières, TR (Québec) G9A 5H7, Canada. Research Professor Heidar  Ali Tajmir Riahi (2005 – 2018). 

Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα: 17 

Ευρωπαϊκά προγράμματα

CHARALABOS KANAKIS 

  1. SAFFIC. Methodologies for implementing International Standards for Saffron Purity and Quality. European Union (EU) project.  2007 – 2009. 
  2. Genetic Resources of Saffron and Allies (Crocus Spp.)-CROCUSBANK AGRI GEN RES 2005. European Union (EU) project,  2010-2011. 
  3. SAFFRONOMICS. Omics technologies for crop improvement, traceability, determination of authenticity, adulteration and origin  in saffron. European Union (EU) project 2011-2012. 

Εθνικά προγράμματα 

  1. Ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για τον προσδιορισμό της γνησιότητας βασικών εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων υψηλής  προστιθέμενης αξίας με συνδυασμό σύγχρονων τεχνικών: Ευαισθητοποίηση επαγγελματία και καταναλωτή. QuaAuthentic_GR 2. Καινοτόμος Βιοτεχνολογική Παραγωγή Αντιοξειδωτικών Προϊόντων Φυτικής προέλευσης από Μικροβιακά Εργοστάσια, και  

Αιθέρια Έλαια από αυτοφυή φυτά Ελληνικής Χλωρίδας, για τη Δημιουργία Νέων Ποιοτικών Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων  και Διατροφικών Συμπληρωμάτων (ΟΚΤ 2019-ΔΕΚ 2020) 

  1. Αξιοποίηση αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών για την παρασκευή εντομοπροστατευτικών σε καλλιέργειες κηπευτικών Δημοσιεύσεις 

Βιβλία 

  • White Book: Saffron in Europe ISBN 978-960-8092-56-3 
  • Olive oil using Gas Chroamtography, E Scholarly Community Encyclopedia, https://encyclopedia.pub/entry/12388 

Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά με κριτές: 

Numbers of Papers: 55; Total Cited exclude self-citations: 3198; h index: 27 

Ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια: 40 

Selected publications in international journals 

  1. Optimization of a solid-phase extraction procedure for the separation of picrocrocin and crocins from saffron extract, Revelou P.- K., Kougianou E., Xagoraris M., Evangelaras H., Papadopoulos G.K., Kanakis C.D., Strati I.F., Pappas C.S., Tarantilis P.A.,  Compounds, 3, (2023), 233-243. 
  2. Cytotoxic and antioxidant activity of a chemically characterized extract of Smilax aspera leaves and stems, Kakouri E.,  Hatziagapiou K., Kanakis C., Nikola O., Lambrou G.I., Trigas P., Kanaka-Gantenbein, Tarantilis P.A., Applied Sciences, 13(2023), 4784. 
  3. Chemical characterization and antioxidant activity of nine Hypericum spieces from Greece, Kakouri E., Trigas P., Daferera, D.,  Skotti E., Tarantilis P.A., Kanakis C., Antioxidants, 12, (2023), 899. 
  4. Chemical composition of the essential oils of three popular Sideritis species cultivated in Greece using GC-MS analysis,  Kaparakou E.H., Daferera D., Kanakis C.D., Skotti E., Kokotou M.G., Tarantilis P.A., Biomolecules, 13, (2023), 1157. 5. LC-MS/MS-QTOF identification of phenolic compounds of Sideritis species cultivated in Greece, Kaparakou E.H., Kanakis  C.D., Kokotou M.G., Papadopoulos G., Tarantilis P.A., Separations, 11, (2024), 229. 
  5. Identification and structural characterization of potential degradation products of baricitinib using liquid chromatography  combined with quadrupole time-of-flight mass spectrometry, Kakouri E., Gkountanas K., Kanakis C., Tarantilis P.A., Dotsikas  Y., Acta Chromatographica, 37, (2025), 96-104.  

Selected presentations in congresses 

  1. Liquid chromatography combined with time-of-flight high resolution mass spectrometry (LC/Q-TOF/HRMS) for the chemical  characterization of Smilax aspera L. leave. Kakouri E., Kanakis C., Trigas P., Tarantilis P. 30th International Symposium on the  Chemistry of Natural Products, November 25-29, 2018, Athens, Greece. 
  2. Phytochemical screening of Drimia numidica bulbs and rhizomes. Kakouri E., Kanakis C., Trigas P., Tarantilis P. 30th  International Symposium on the Chemistry of Natural Products, November 25-29, 2018, Athens, Greece. 3. FT-IR spectroscopy in combination with chemometrics for the determination of the geographical origin of extra virgin oil.  Kakouri A., Revelou P.-K., Sotiropoulou N.-S., Kanakis Ch, Pappas C., Tarantilis P.A. 11th International Conference on  Instrumental Methods of Analysis-Modern Trends and Applications, September 22-25, 2019, Ioannina, Greece. 4. Spectroscopic-chemometric method for the investigation of honey botanical origin. Sotiropoulou N.S., Xagoraris M., Kakouri E.,  Revelou P.K., Kanakis C., Pappas C., Tarantilis P.A. 11th International Conference on Instrumental Methods of Analysis Modern Trends and Applications, September 22-25, 2019, Ioannina, Greece. 
  3. Φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας: χημεία και βιοδραστικότητα, Κακούρη Ε., Τρίγκας Π., Δαφερέρα Δ., Κανακής Χ.,  Χαραλάμπους Δ., Μπέης Δ., Ταραντίλης Π., 1ο Συνέδριο ΓΑΙΟΡΑΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-Εξελίξεις στην Επιστήμη και Τεχνολογία  Τροφίμων, 16-17 Μαΐου 2025, ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Αθήνα. 
  4. Τοξικές ουσίες στα τρόφιμα: Η περίπτωση προϊόντων της Aloe vera, Καπαράκου Ε., Κανάκης Χ., Ταραντίλης Π., 1ο Συνέδριο  ΓΑΙΟΡΑΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-Εξελίξεις στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, 16-17 Μαΐου 2025, ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Αθήνα.