
Πέτρος Ταραντίλης
Ο Πέτρος Ταραντίλης είναι Καθηγητής στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το γνωστικό του αντικείμενο εστιάζει στην Ενόργανη Χημική Ανάλυση Φυσικών Προϊόντων.
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα & Εμπειρογνωμοσύνη: Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ανάλυσης φυσικών φυτικών προϊόντων, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, τροφίμων και μικροοργανισμών. Εξειδικεύεται στη χρήση προηγμένων χρωματογραφικών (TLC, CC, GC-MS, HPLC-UV/Vis-MS) και φασματοσκοπικών μεθόδων (UV-Vis, FT-IR, FT-Raman, NMR) για την ταυτοποίηση των συστατικών τους και τη μελέτη της βιολογικής τους δραστικότητας. Ένα σημαντικό μέρος της έρευνάς του αφιερώνεται στην ανάπτυξη μεθόδων για τον προσδιορισμό της ποιότητας, την ανίχνευση νοθείας και την πιστοποίηση της αυθεντικότητας (βοτανική και γεωγραφική προέλευση) διαφόρων προϊόντων, με ιδιαίτερη έμφαση σε προϊόντα όπως ο κρόκος (saffron), φαρμακευτικά & αρωματικά φυτά, το μέλι και το ελαιόλαδο.
Ακαδημαϊκή & Επαγγελματική Πορεία: Έχει μια μακρά και διακεκριμένη ακαδημαϊκή πορεία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπηρετώντας από διάφορες θέσεις (Ειδικός Επιστήμων, Λέκτορας, Επίκουρος, Αναπληρωτής Καθηγητής) από το 1997. Η εκπαιδευτική του εμπειρία περιλαμβάνει επίσης διδασκαλία στο πρώην ΤΕΙ Αθήνας και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πριν την ακαδημαϊκή του καριέρα, διετέλεσε Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Διασφάλισης Ποιότητας (ISO) και Υγιεινής (HACCP) των Τροφίμων (1990-2000).
Ερευνητική Δραστηριότητα & Δημοσιεύσεις: Διαθέτει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο με 192 δημοσιεύσεις (165 άρθρα) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (Scopus 2025.05.15), με υψηλό αριθμό ετεροαναφορών (8,673) και h-index 53. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος (37) ερευνητικών προγραμμάτων, σε 10 από τα οποία ως Επιστημονικός Υπεύθυνος. Έχει εκτεταμένη παρουσία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, ενώ έχει διατελέσει προσκεκλημένος συντάκτης σε ειδικές εκδόσεις διεθνών περιοδικών και κριτής σε πολλά από αυτά. Είναι συγγραφέας και επιμελητής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και μεταφράσεων ξενόγλωσσων βιβλίων σχετικών με τη χημεία και ανάλυση τροφίμων και φυσικών προϊόντων.
Διοικητικό Έργο & Συμμετοχή σε Επιτροπές: Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε διοικητικές θέσεις, έχοντας διατελέσει Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (2020-2022), Πρόεδρος (2015-2020) και Αναπληρωτής Πρόεδρος (2013-2015) του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Είναι είναι Διευθυντής στο
Εργαστήριο Γενικής Χημείας, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΓΠΑ (από το 2022) και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες επιστημονικές ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές (ΑΧΣ, ΥΠΑΑΤ, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΟΤ) σχετικές με τρόφιμα και φυσικά προϊόντα (μέλι, ελαιόλαδο, αρτύματα κ.ά.).